Pad BDP veći zbog loše poljoprivredne sezone

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


6. decembar 2012.
Srbija -  (Beta) Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2012. verovatno će biti veći od procenjenih 0,7 odsto zbog loše poljoprivredne sezone, ocenjeno je u četvrtak na predstavljanju Izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zamenik direktora Kancelarije glavnog ekonomiste EBRD Piter Sanfi kazao je na tom skupu u Beogradu da na osnovu konzervativne procena za 2013. očekuje rast BDP Srbije nešto iznad jedan odsto.

Ocenio je da će i 2013. biti teška godina za Srbiju, posebno zbog fiskalnih izazova.

„Mnogo je neizvesnosti sa značajnim rizikom negativnog uticaja na ekonomski rast, tako da je moguće da će i u sledećoj godini u Srbiji biti zabeležen pad BDP“, kazao je Sanfi.

On je kazao da su ključni prioriteti za Srbiju 2013. godine obnova fiskalno-poreske politike, jačanje regulatorne nezavisnosti u energetskom sektoru i intenziviranje napora za unapredenje lokalnog tržišta kapitala.

Sanfi je naglasio da će Vlada Srbije morati da preduzme teške mere za smanjenje budžetskog deficita kroz smanjenje rashoda. Bitno je i da se Vlada povuče iz određivanja cena u energetici, a ojača ulogu regulatornih tela u određivanju tarifa što bi trebalo da poveća energetsku efikasnost i poverenje investitora, kazao je Sanfi.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg