Пређи на садржај

PSY se izvinio Amerikancima

Извор: Викиновости

8. decembar 2012.
Seul/ Južna Koreja (Beta-AP) - Južnokorejski reper PSY u subotu se izvinio Amerikancima zbog učešća u antiameričkim protestima pre nekoliko godina.

Park Jae-sang, koji nastupa pod imenom PSY, izdao je saopštenje pošto su novinari otkrili da je nastupao na protestima zbog prisustva vojske SAD u Južnoj Koreji početkom rata u Iraku.

Na koncertu iz 2004. autor internet hita „Gangam Style“ izveo je pesmu u kojoj se poziva na „lagano i bolno“ ubijanje „Jenkija“ i njihovih porodica zbog mučenja iračkih zatvorenika. Na drugom protestu je na pozornici razbio model američkog tenka.

„Iako sam zahvalan što poštoji sloboda izražavanja, naučio sam da postoje granice u pogledu jezika koji je prihvatljiv i veoma mi je žao zbog načina na koji se taj tekst može interpretirati. Večno ću se kajati zbog bola koji sam tim rečima mogao da nanesem“.

PSY (34) rekao je da su protesti bili jedna od reakcija na rat i smrti dve korejske devojčice koje je udarilo vozilo vojske SAD. On je rekao da je antiratno raspoloženje u to vreme bilo široko rasprostranjno u svetu.

PSY, koji je u pohađao fakultet u Americi i nedavno nastupao za vojsku SAD, rekao je da shvata žrtve koje su njeni pripadnici učinili da zaštite Južnu Koreju i druge države.

Njegovo učešće na protestima nije bilo tajna u Južnoj Koreji, ali nije bilo opšte poznato u Americi do nedavnih izveštaja medija.

Izvor[уреди]