Ove godine ugovaranje ulaganja u energetiku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da ove godine očekuje ugovaranje više od milijardu evra investicija u energetiku.

"Ako govorimo o malim hidroelektranama, energetskom sporazumu sa Italijanima, potpisanom memorandumu sa nemačkom kompanijom RVE za termoelektranu 'Nikola Tesla B3' o 2013. može da se govori kao o godini u kojoj će biti dogovoreno miijardu evra investicija", kazala je ministarka u intervjuu agenciji Beta.

Mihajlović je kazala da su priotiteti u elektroenergetici izgradnja reverzibilne hidroelektrane "Bistrica", na Limu, koja treba da obezbedi da Srbija ima dovoljno struje u vreme najveće potrošnje, i otvaranje rudnika uglja i izgradnja teremoelektrane Štavalj, kod Sjenice.

"Očekujem da već u prvom kvartalu 2013. imamo razgovore sa potencijalnim investitorirma", kazala je ministarka i dodala da će se razgovarati sa svima koji žele da učestvuju u korišćenju potencijala obnovljivih izvora energije.

Ministarstvo će tokom januara, u saradnji sa opštinama, najavila je Mihajlović, raspisati javni poziv za zainteresovane investitore koji žele da grade male hidroelektrane.

Kako je precizirala, po informacijama opština, investitorima će biti ponuđeno 140 lokacija za izgradnju, a kada budu istražene i druge lokacije, biće objavljeni novi javni pozivi za dodelu energetskih dozovla.


Izvor[уреди]