Пређи на садржај

Otvorena izložba legata Miloša Crnjanskog

Извор: Викиновости


20. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Izložba „Legat Miloša Crnjanskog“ otvorena je u četvrtak u Narodnoj biblioteci Srbije kao deo programa Dana evropske baštine u Beogradu, koji su posvećeni darivanju i zadužbinarstvu.

Voditelj Fonda legata zadužen za postavku srpskog pisca Velibor Prelić rekao je agenciji Beta da je na izložbi predstavljen deo ostavštine jednog od najznačajnijih srpkih pisaca.

„Nemoguće je bilo izložiti celokupnu građu, pa smo ovom postavkom više ilustrovali legat Crnjanskog“, rekao je agenciji Beta.

Prelić je rekao da je pri kraju izrada kataloga legata Miloša Crnjanskog i da će biti objavljeni katalozi lične biblioteke Crnjanskog, rukopisa i fotografija.

Izloženi su diplomatski izveštaji, diplome, fotografije iz detinjstva i gimnazijskih dana, kao i indeks sa bečkog univerziteta koji je Crnjanski upisao, ali zbog izbijanja Prvog svetskog rata nije završio.

Organizatori su kao dragocen deo izložbe naveli i delove nameštaja - radni sto, stolica i pisaća mašina, kao i fotoaparat i autoportret pisca iz gimnazijskih dana.

Izložba će biti otvorena do 27. septembra.

Izvor[уреди]