Otvorena birališta u Hrvatskoj

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. novembar 2007.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) - Jutros u sedam sati u čitavoj Hrvatskoj otvoreno je 6.707 biračkih mesta na kojima građani s pravom glasa biraju novi, šesti po redu saziv hrvatskog Sabora koji će ih predstavljati u naredne četiri godine.

Birači u 12 izbornih jedinica, od čega je njih deset u Hrvatskoj, 11. izborna jedinica je ona za dijasporu, a 12. je lista za nacionalne manjine, bira maksimalno 160 poslanika, od čega će njih osam biti iz redova nacionalnih manjina.

Pravo glasa na današnjim parlamentarnim izborima, prema podacima Centralnog državnog ureda za upravu, ima ukupno 4.478.512 glasača, među kojima je i 405.218 birača u 11. izbornoj jedinici za dijasporu.

Srpska nacionalna manjina kao brojčano najzastupljenija ima pravo na tri poslanika koja se biraju pojedinačnim izborom, što znači da u parlament ulaze poslanici koji osvoje najveći broj glasova glasača koji se odluče za 12. izbornu listu, dok na sve ostale manjine otpada po jedno poslaničko mesto.

Prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati izbora očekuju se večeras oko 21 sat, odnosno oko dva sata pošto se u 19 sati zatvore glasačka mesta u zemlji i inostranstvu.

Извор[уреди]