Otvorena Roditeljska kuća na Senjaku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. decembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Danas je otvorena nova Roditeljska kuća u Beogradu, u kojoj će deca obolela od raka lečenje provoditi u porodičnom okruženju. Objekat je namenjen deci koja na lečenje na beogradske hemato-onkološke klinike, pre svega, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetsku dečju kliniku, dolaze iz unutrašnjosti, u pratnji roditelja.

Zaostavština preminulog sugrađanina, Miodraga Stanojevića, dva stana, ukupne stambene površine 230 kvadrata, u Čolak Antinoj 16, na Senjaku, odlukom Opštine Savski venac, adaptirana su i stavljena u funkciju Roditeljske kuće. Objekat raspolaže sa 5 komfornih soba, tri kupatila, dve kuhinje i jednom zajedničkom dnevnom sobom.

"Radovi na adaptaciji prostora trajali su mesec dana i u njihovo sređivanju uloženo je oko 1.270.000 dinara. U stanovima su napravljeni pregradni zidovi radi bolje funkcionalnosti, ugrađene stepenice kojima su stanovi povezani, kompletno su okrečeni, opremljeni nameštajem i sređeni za ugodan boravak ovih teško obolelih mališana. Već sutra, u kuću se useljavaju prve dve porodice čija se deca leče od raka. U ovom trenuku, 15 porodica iz unutrašnjosti čeka na smeštaj u roditeljskim kućama", kažu u NURDOR-u.

Pored predstavnika NURDOR-a, otvaranju su prisustvovali Tomislav Đorđević, predsednik Opštine savski venac i najveći donatori, zahvaljujući kojima je kuća tako brzo stavljena u funkciju. To su Porsche SCG, Opština Leskovac, Restoran Šešir moj, Privredna komora Beograd, E-kapija, Rotary klub Metropolitan, CTC-Unit, Roma Company, Krol, NGO "Pokaži malo da ti je stalo" i dnevni list Politika. EFG banka poklonila je NURDOR-u jedno polovno vozilo marke KIA Rio, koje će služiti za prevoz dece.

Gotovo svakoga dana jedno dete oboli od raka u Srbiji, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. Na sreću, procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih 60% ima sreće da se izleči. U Srbiji od raka godišnje se leči oko 500 dece. U Beogradu deca se leče u tri zdravstvene ustanove, Inistitutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici i Inistitutu za onkologiju. Deca bolesna od raka leče se i okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.

Na ovom mestu oboleli mališani iz unutrašnjosti i njihovi roditelji imaće privremeni smeštaj sve dok se ne završi obnova Doktorove kule, ruiniranog zdanja u okviru Kliničkog centra Srbije. U ovom kamenom zdanju, kada se završi adaptacija, za koju se još obezbeđuju sredstva, biće otvorena trajna roditeljska kuća, a celokupan nameštaj biće prenet u nju.

Извор[уреди]