Otvoren Sajam organizacija civilnog društva

Извор: Викиновости


2. јун 2011.
BEOGRAD, 2. juna 2011. (Beta) - Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik rekla je u četvrtak na otvaranju drugog Sajma organizacija civilnog društva u Beogradu da je njegovo održavanje dokaz da srpsko društvo podržava ulogu civilnih organizacija.

"Proteklih godina i u prethodnim režimima dešavalo se da se osporava patriotizam nekih civilnih organizacija koje su kritikovale društvo u cilju njegovog reformisanja. Ovaj sajam je dokaz da se to promenilo i da se danas uloga civilnih organizacija podržava u društvu", navela je Vorlik.

Ocenjujući da je civilno društvo temelj svake demokratije, ona je podsetila na reči američke državne sekretarke Hilari Klinton tokom njene posete Beogradu u oktobru 2010. da su "hrabrost i požrtvovanost nevladinih organizacija od Srbije učinile bolje mesto za život" i da je to "najveći patriotizam".

Vorlik je istakla da su SAD doprinele razvoju civilnog društva u Srbiji preko programa Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), u okviru kojih je organizovana obuka za 1.100 građanskih aktivista i lidera iz 200 nevladinih organizacija, a podržale su i više od 70 kampanja u kojima se zagovara razvoj građanskog društva.


Извор[уреди]