Otvoren 58. Festival kratkog metra u Domu omladine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. март 2011.
BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - U Beogradu je u sredu uvece otvoren 58. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će, u takmičarskoj selekciji, biti prikazano 29 domaćih i 44 inostrana ostvarenja.

Festival, čiji je ovogodišnji moto "Enjoy" (Uživaj) otvoren je u Domu omladine Beograd (DOB) projekcijom filmova "Jugo" srpske rediteljke Mine Dukić i "Rastanak" Irene Škorić iz Hrvatske.

Glavni protagonista filma "Rastanak" hrvatske rediteljke Irene Škorić jeste još jedan četvorotočkaš opštepoznat na prostoru nekadašnje Jugoslavije - "zastava 101", odnosno "stojadin".

Irena Škorić je na otvaranju 58. Festivala kratkometražnog filma rekla je da je izabrala "stojadina", jer je "uvek imao neki poseban značaj za Jugoslaviju".

"Tim autom smo se uvek vozili na more i htela sam napraviti jedan jeftin, ali dobar film i kroz metaforu odnosa menjanja vrednosti novog i starog - kroz socijalizam i kapitalizam, što je 'stojadin' i uspeo", istakla je Škorićeva.

"Jugo" Mine Dukić polučasovni je igrano-dokumentarni film koji kroz sudbine raznih ljudi pokušava da rasvetli fenomen automobila "jugo", u periodu od 1980. do 2008. godine, tokom kojeg je trajala njegova proizvodnja.

Nakon filmskog bloka o legendama kragujevačke auto-industrije, prikazan je i film "Bijelo dugme" Igora Stoimenova, dokumentarac koji otkriva kako se bivša Jugoslavija, kao komunistička zemlja, nosila s uticajima zapadne pop kulture.

Filmovi se takmiče u kategorijama za dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film.

Nagrada za životno delo ovogodišnjeg festivala pripala je posthumno filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru Ranku Munitiću (1943-2009).

Ukupan fond za nagrade je 15.000 evra, a o njima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Irena Škorić, Vladimir Blaževski, Milorad Glušica, Ventura Dural i Rajner Kepl. Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju festivala 3. aprila.


Извор[уреди]