Otkrivena spomen ploča Milovanu Đilasu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Spomen ploča Milovanu Đilasu, najpoznatijem komunističkom disidentu bivše Jugoslavije, otkrivena je danas na kući u kojoj je živeo u Beogradu, u Palmotićevoj ulici broj 8.

Spomen ploču su otkrili njegov sin Aleksa Đilas i ministar kulture, informisanja i informacionog društvo Srbije Predrag Marković. Ministar je istakao da je Palmotićeva 8 od danas adresa za sve one koji su poput Đilasa rizikovali svoju sadašnjost da bi ispravili neke stvari iz prošlosti.

„Za sve njih, pravedne buntovnike, ovo je adresa na kojoj počinje lavirint na kojem su sa jedne strane sporovi, a sa druge, nadamo se, izlazak iz njih“, poručio je Marković.

Đilas je rođen 4. juna 1911. godine u selu Podbišće kod Mojkovca u Crnoj Gori. Aktivno je učestvovao u ustanku i Narodno-oslobodilačkom ratu u Drugom svetskom ratu. Bio je član Politbiroa KPJ i Vrhovnog štaba Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Posle rata je obavljavao visoke partijske i državne funkcije, a 1954. je smenjen sa položaja predsednika Savezne skupštine i isključen iz partije zbog tekstova u beogradskoj Borbi u kojima se zalagao za demokratizaciju i liberalizaciju jugoslovenskog društva. U dva navrata je osuđivan i u zatvoru je proveo ukupno 11 godina.

Najznačajnija dela Milovana Đilasa su "Besudna zemlja" (1958), "Nova klasa" (1961), koja se smatra jednom od najuticajnijih političkih knjiga 20. veka, zatim "Razgovori sa Staljinom" (1962), "Sećanje jednog revolucionara" (1975), "Druženje sa Titom" (1981) i druga. Umro je 1995. godine u Beogradu.

Извор[уреди]