Osumnjičeni kupio veštačko đubrivo za eksploziv

Извор: Викиновости


Експлозија у Ослу - (аутор: Johannes Grødem)

23. јул 2011.
Осло/ Норвешка (Beta-AP) - Norveški dnevni listovi prenose u subotu da je čovek koji se sumnjiči za napade u Oslu i okolini, u kojima je poginula najmanje 91 osoba, pre dva i po meseca kupio šest tona veštačkog đubriva od kojeg može da se pravi eksploziv.

Dnevnik Verdens Gang citira predstavnicu za medije kompanije Felešepet, koja snadbeva norveško tržište veštačkim đubrivom, koja je kazala da je šest tona đubriva isporučeno osumnjičenom 4. maja.

Veštačko đubrivo može da se koristi za pravljenje bombi i eksploziva u kućnoj izradi jer sadrži vrlo zapaljive supstance.

Najmanje 91 osoba poginula je u dva odvojena napada koja je u Oslu i omladinskom kampu u okolini izveo isti osumnjičeni, saopštila je norveška policija. Osumnjičeni za napade, 32-godišnji Norvežanin, uhapšen je, a policija je pretresla njegov stan u Oslu.

Policija navodi da je osumnjičeni pokazao želju da sarađuje u istrazi i da se radi o hrišćanskom verskom fanatiku. Norveški mediji objavili su fotografiju plavokosog i plavookog mladića Andersa Beringa Brejvika, za kojeg tvrde da je osumnjičen.

Mediji prenose da je on izazvao eksploziju u Oslu u kojoj je poginulo sedam osoba. Navodi se da je potom, obučen u policijsku uniformu, usmrtio još najmanje 84 osobe u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, nedaleko od Osla. Pretraga na ostrvu još traje.

Извор[уреди]