Osnivanje razvojne banke dobar potez

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. март 2011.
BEOGRAD, 19. marta 2011. (Beta) - Ekonomista Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je da je ideja Vlade Srbije da podrži izvoz kroz osnivanje razvojne banke dobar potez, ali da će trebati vremena da bi se videli prvi efekti.

"Dobro je započeti i u tom pravcu uraditi nešto, ali trebaće da prođe minimum godinu dana da bi se videli prvi efekti, a to sigurno neće biti moguće za vreme mandata ove vlade", kazao je on agenciji Beta.

Đogović je objasnio da preduzeća koja bi konkurisala za sredstva za podršku izvoza prvo moraju da imaju određene biznis planove ili da daju određene garancije ukoliko postoje izvozne mogućnosti za plasman roba.

"Preduzećima zatim treba i određeni vremenski period da pokrenu i prošire proizvodnju na bazi tih kredita, jer se ne radi o uslužnoj delatnosti i prvi rezultati i efekti mogu da se očekuju tek za godinu dana", kazao je on.

Prema njegovim rečima, početni kapital razvojne banke mogao bi biti delom iz budžeta, a možda će biti i određenih donacija od nekih drugih finansijskih institucija.


Извор[уреди]