Oskar reditelja filma Kazablanka prodaje se na aukciji

Извор: Викиновости


27. jun 2012.
Los Anđeles/ SAD (Beta-AFP) Statua Oskara koji je 1944. godine dobio reditelj Majkl Kertis za film "Kazablanka" biće prodata na aukciji u Kaliforniji krajem meseca, a cena može da dostigne tri miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Nejt Sanders.

Statueta će biti stavljena na prodaju 28. juna u Santa Moniki, a procenjena je na između 2,5 i tri miliona dolara, navela je ta aukcijska kuća.

Film "Kazablanka" jedan je od najpopularnijih i najcenjenijih filmova na svetu, napisao je Nejt Sanders, vlasnik aukcijske kuće.

"To je jedan od filmova iz zlatnog doba Holivuda koji je video ceo svet i koji se odmah prepoznaje", dodao je on.

Film "Kazablanka " (1942) osvojio je tri Oskara - za najbolji film, za najboljeg reditelja i najbolji scenario.

Ta ljubavna drama sa Ingrid Bergman i Hemfrijem Bogartom u glavnim ulogama redovno se nalazi na listama najboljih filmova svih vremena. Američki filmski institut je 2002. izabrao "Kazablanku" za najbolji ljubavni film u istoriji filma.

Statuetu koju je dobio reditelj Majkl Kertis je 2003. kupio madjioničar Dejvid Koperfild, takođe na aukciji za 231.500 dolara, rekao je portparol aukcijske kuće Nejt Sanders. On nije precizirao da li je figura još u vlasništvu Koperfilda.

Majkl Kertiz rođen je u Budimpešti 1886, a umro je od raka 1962. godine u 75-oj godini. On je pet puta bio nominovan za Oskara za najboljeg reditelja, ali je nagradu osvojio samo jednom.


Izvor[уреди]