Originalni crteži Mikelanđela u Beogradu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija (1475-1564) biće izloženi prvi put u Beogradu od četvrtka, 24. septembra do 15. oktobra, najavljeno je iz Italijanskog instituta za kulturu.

Izložba u Palati "Italija" u Beogradu organizuje se sa željom da se publici u Srbiji predstavi jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika "Tondo Doni" (Sveta porodica, 1506), koja se danas nalazi u Galeriji Ufici u Firenci.

Zahvaljujući zalaganju Italijanskog instituta za kulturu, Fondacija "Kaza Buonaroti", koja brine o Mikelanđelovoj autografskoj zaostavštini, odobrila je pozajmicu dva crteža, koji su među najznačajnijima u kolekciji - crtež Bogorodice i studija deteta za delo "Tondo Doni".

Crtež Bogorodice je, prema jednoglasnoj oceni kritike, jedno od najboljih i veoma malobrojnih dela koje je kao svojeručni Mikelanđelov crtež glave sačuvano u integralnoj verziji. Originalno delo "Tondo Doni" zbog izuzetnog znača nemoguće je pozajmiti iz firentinskog muzeja, ali će slika publici biti predstavljena na reprodukcijama.


Извор[уреди]