Organizovana poseta novoosnovanom Društvenom centru u Novom Sadu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јануар 2012.
Novi Sad/ Srbija (PRObjave) - Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative organizuju 11. januara 2012. godine kolektivnu posetu novoosnovanom Društvenom centru u Novom Sadu.

Ovim pozivamo sve organizacije i pojedince da pruže konkretnu programsku, materijalnu i drugu vrstu podrške pretvaranju napuštene kasarne "Dr. Arčibald Rajs" u aktivni prostor koji bi na kreativan način doprineo razvoju lokalne i celokupne društvene zajednice.

Namera nam je da celodnevnim raznovrsnim programom još jednom podržimo Inicijativu za Društveni centar koju su pokrenula udruženja građana, neformalne grupe i istaknuti pojedinci u Novom Sadu u cilju stvaranja novog javnog prostora za nezavisne kulturne, obrazovne, društvene i sportske aktivnosti od značaja za širu zajednicu.

Borba za javne prostore u kojima bi se slobodno odvijale aktivnosti članova društvene zajednice postaje sve aktuelnija tema i povod za akciju u čitavoj Srbiji. To je ujedno borba za aktivno očuvanje javnog dobra - zaboravljenog u borbama klijentelističkih grupa i komercijalnih interesa.

Program gostovanja u Društvenom centru obuhvata:

- razgovor o iskustvima Ekspedicije InexFilm iz Beograda i Društvenog centra; - tribina o položaju nezavisne kulturne scene u Srbiji; - program treninga aktivne poezije "Pesničenje"; - projekcija retrospektive filmova sa festivala Low-Fi filma, MikroArt festivala amaterskog filma, Femix festivala ženskog stvaralaštva i Kriterion - izbor sa festivala holandskog filma; - pravljenje police od recikliranog materijala za buduću biblioteku i videoteku koju su osmislili mladi arhitekti; - javno čitanje drame/performans "Sarah Kane: "Crave"; - prikupljanje knjiga i video materijala za biblioteku Društvenog centra.

Poseta Novom Sadu je obezbeđena autobusom iz Beograda koji polazi 11. januara u 14h, a vraća se oko ponoći. Besplatno mesto možete rezervisati slanjem imena i prezimena na adresu koordinatorke NKSS Mirjane Bobe Stojadinović: asocijacija.nkss@gmail.com najkasnije do utorka, 10. januara u 12 časova. U skladu sa svojim mogućnostima pozivamo vas da doprinesete formiranju javne biblioteke/videoteke Društvenog centra tako što ćete poneti knjige, publikacije, kataloge itd. iz oblasti savremene umetnosti i kulture, kulturne politike, društva... ili ih dostaviti do 11. januara u 12h u galeriju Remont, Maršala Birjuzova 7, Beograd (radnim danom od 11 do 18 časova).

Извор[уреди]Bookmark-new.svg