Пређи на садржај

Optimistične poruke sa Foruma Srbija i EU

Извор: Викиновости


10. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Najviši zvaničnici Srbije i Evropske unije su u petak u Beogradu na Forumu Srbija i EU uputili uglavnom optimistične poruke o evropskoj perspektivi Srbije.

Predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Mirko Cvetković, istakli su da je Srbija privržena putu ka EU, bez obzira na teškoće koje joj predstoje, dok je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompoj potvrdio da je budućnost Srbije u EU i pozdravio napredak na tom putu.

Van Rompej je, međutim, poručio da je pred Srbijom još dosta posla, a saradnja s Kosovom još jednom je istaknuta kao stvar od velikog značaja.

„Uradili ste mnogo, ali treba još. Spremni smo da vam pomognemo. Unija će biti spremna kada Srbija bude spremna“, poručio je Van Rompej ističući da EU želi da ceo region ispuni kriterijume i uđe u Uniju.

Tadić je istakao da Srbija traži isti odnos kakav imaju i sve druge zemlje koje teže članstvu u EU. „Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja“, rekao je Tadić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je, međutim, izvesne rezerve u pogledu mogućnosti da Srbija ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Predsednik evropskih socijaldemokrata Martin Šulc je naglasio da je Srbija „važna i vodeća zemlja u regionu“ i dodao da bi i „Srbija trebalo da ima istu perspektivu, ne u tako kratkom roku, ali ipak u dogledno vreme, i da dobije isti pristup EU koji već ima Hrvatska“.

Forum Srbija-EU u Beogradu okupio je više od 400 zvaničnika, privrednika, predstavnika medija i nevladinog sektora iz zemalja EU i regiona. Među učesnicima su bili i zvaničnici država regiona.

Tokom foruma održana su i četiri panela - o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, socijalnom uključivanju, održivom razvoju i ekonomiji znanja.

Evropska komisija će u oktobru objaviti mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata, a do kraja godine se očekuje i odluka o dodeli tog statusa Srbiji.

Извор[уреди]