Пређи на садржај

Opozicije podržale svoje vlade

Извор: Викиновости


26. јул 2011.
Београд-  (Beta) - Poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke zatražili su u utorak u parlamentu od Vlade da odlučno reaguje povodom pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu administrativne prelaze na severu Kosova. Kosovska opozicija je sa druge strane podržala pokušaj preuzimanja prelaza.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da Vlada Srbije, poštujući Ustav i skupštinske rezolucije, preduzima sve mere kako bi se očuvao mir i bezbednost građana na Kosovu i celoj Srbiji.

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić pitao je da li će vlada zapretiti nedolaskom na rundu razgovora sa Prištinom u septembru zbog nasilnog preuzimanja prelaza na administrativnoj liniji. Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović je naveo da je ovo kraj politike koja je počela 2008. koja je „pre svega podrazumevala nasilje nad institucijama“.

Sa druge strane, opozicione kosovske partije, Demokratski savez Kosova i Pokret „Samoopredeljenje“ podržali su pokušaje kosovskih specijalaca da preuzmu prelaze ka Srbiji.

„Demokratski savez Kosova podržava svaku akciju institucija Kosova koja se zasniva na Ustavu i koja je u funkciji vladavine zakona“, navodi se u saopštenju te stranke koja poziva međunarodne institucije da podrže ostvarivanje vladavine reda i zakona na severu zemlje.

Pokret „Samoopredeljenje“ saopštio je da je „odluka Vlade shvatljiva, pravična i neophodna“. Pokret se nada „da se nije razmišljalo samo o prvom koraku i da postoji strategija da Kosovo postane suvereno i sa punim teritorijalnim integritetom na celoj teritoriji“.

Извор[уреди]