Opozicija negoduje jer još uvek nema platforme

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Poslanici opozicije u Skupštini Srbije negodovali su u četvrtak zato što premijer Ivica Dačić vodi pregovore o Kosovu bez saglasnosti parlamenta i bez platforme o pregovorima.

Poslanik Demokratske stranke (DS) i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da DS podržava razgovore Beograda i Prištine i sve ono što ide u pravcu rešavanja kosovskog problema i donosi mir i stabilnost, ali da je problematično to što se pregovori vode na netransparentan način.

„Nema razloga da ne verujemo šta je (Ivica) Dačić rekao, ali još ne znamo ko će biti na administrativnim linijama i kome će ići prikupljen novac od poreza robe koja prelazi liniju“, rekao je Bogdanović.

On smatra da novac treba da ide opštinama na severu Kosova i istakao je da je potrebno da u pregovorima učestvuju kosovski Srbi i to uz platformu koju bi parlament usvojio.

Poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić navela je da Dačić nema mandat da razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer, kako je navela, srpski parlament to nije odobrio, niti je usvojio platformu o pregovorima.

Ona je dodala da je DSS protiv primene sporazuma koji su postignuti u mandatu prethodne Vlade Srbije.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić ocenio je da je očigledno da su delimično počeli ozbiljni pregovori sa Prištinom, ali da je loše to što se oni sprovode bez platforme usvojene u Skupštini Srbije. "Skupština će morati u narednih nekoliko dana da razmatra platformu, jer bez nje ne bi trebalo da bude daljih pregovora", rekao je Đurić.

Poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da se dijalog očigledno "zahuktava", da će biti postignut kontinuitet i uspeh, kao i da je važno da je dogovoreno da neće biti jednostranih akcija na terenu.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg