Пређи на садржај

Opozicija kritkovala odnos prema ombudsmanu

Извор: Викиновости


19. јул 2011.
BEOGRAD, 19. jula 2011. (Beta) - Poslanici opozicije iz Demokratske stranke Srbije (D S S) i Liberalno demokratske partije (LDP) kritikovali su u utorak odnos državnih organa prema zaštitniku građana i njegovim preporukama koje se, kako su naveli, ne poštuju.

Poslanici vladajuće koalicije naveli su da je za njih svaka kritika koju uputi ombudsman putokaz u tome kako da unaprede oblast zaštite ljudskih prava.

U raspravi o izveštaju ombudsmana za 2010. u Skupštini Srbije skoro svi poslanici su podržali rad tog nezavisnog tela i izveštaj za prošlu godinu, dok su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) prigovorili ombudsmanu da je prekršio zakon jer se u svom izveštaju upustio u ocene kojima je "malo ušao u politiku" na koje, naveli su, nema pravo.

Na kraju rasprave, zaštitnik građana Saša Janković rekao je da ekonomska i socijalna prava i prava radnika najviše opterećuju građane Srbije i da je to sistemska pojava. On je izrazio najiskreniju zahvalnost Skupštini što prvi put posle četiri godine od kako je na čelu te nezavisne institucije raspravlja o izveštaju i što može da čuje komentare.

U raspravi, poslanica D S S-a Milica Vojić-Marković navela je da je bez saglasnosti ombudsmana bio smanjen budžet tom nezavisnom telu u 2010, i kritkovala odnos vladajuće koalicije prema amandmanima koje na zakonske predloge podnosi zaštitnik građana.

Poslanik LDP-a Kenan Hajdarević rekao je da je LDP uvek podržavao rad nezavisnih tela, da podržava izveštaj ombudsmana i sve što je radio u prethodnom periodu, kao i da je odnos institucija prema ombudsmanu nezreo i da državni organi sa više odgovornosti treba da prihvataju preporuke ombudsmana.

Poslanica Nove Srbije Zlata Djerić je navela da je u svom izveštaju ombudsman kritičan prema vladi i pozdravila je tu, kako je navela, vrstu otvorenosti.

Poslanica SRS-a Gordana Pop-Lazić zamerila je ombudsmanu što se u svom radu "ustručava" da javno "prozove" nekog ministra ili direktora neke agencije i traži njihovo razrešenje.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da podržava sve ocene iz izveštaja koji ima, kako je rekla, tačnih konstatacija, ali i "opštih političkih kvalifikacija".


Извор[уреди]