Opozicija kritikuje ponovno odlaganje Odbora za Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su u četvrtak ponovno odlaganje sednice Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je trebalo da se raspravlja o dogovorima s Prištinom, posebno o sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da je premijer Srbije Ivica Dačić posle jučerašnjeg sastanka u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton obavestio javnost da Srbi sa severa Kosova neće morati da menjaju svoja dokumenta i saobraćajne tablice, ali da se to ne pominje u saopštenju Ketrin Ešton.

„To budi sumnju i opravdava onaj zahtev ljudi koji protestuju 48 sati da su njima potrebna ne samo usmena obećanja, nego pisane garancije da neće biti granice izmedju Kosova i Srbije. Zahtevam da se to razjasni“, naveo je Samardžić.

On je zatražio da Vlada Srbije izađe pred parlament i saopšti šta je dogovoreno u susretima Dačića sa Tačijem i dodao da o tome Skupština mora raspravljati.

Samardžić je upitao kada će parlament biti obavešten o onome što je dogovoreno i naveo da se otvara pitanje uloge parlamenta u temi opstanka Srbije u svojim granicama, kao i da je Srbija ugrožena u svojim granicama, a parlament se ponaša kao da to nije slučaj.

Odlaganje sednice Odbora za Kosovo kritikovali su i poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić i poslanik Demokratske stranke Ivan Jovanović.

Jovanović je pitao kada će vladajuća koalicija da preuzme odgovornost za dogovore s Prištinom i kada će biti gotova platforma za Kosovo i optužio Vladu Srbije da ima neodgovoran odnos kada je reč o Kosovu.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg