Пређи на садржај

Opozicija kritikuje što će o prigovorima odlučivati VSS

Извор: Викиновости


27. децембар 2010.
BEOGRAD, 27. decembra 2010. (Beta) - Većina opozicionih stranaka kritikovala je u ponedeljak predlog da Visoki savet sudstva (VSS) preuzme od Ustavnog suda predmete u postupcima po žalbama neizabranih sudija i što će ustavne žalbe neizabranih sudija biti tretirane kao prigovor upućen VSS.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) su, u raspravi o amandmanima na predloženene izmene pravosudnih zakona, ocenili da je "nelogično" da VSS ponovo odlučuje o prestanku sudijske dužnosti bivšim sudijama koji nisu izabrani, ističući da prigovor ne može imati istu pravnu snagu kao ustavna žalba.

Naprednjaci i poslanici DSS-a kritikovali su i izmene Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala po kojoj čuvari mogu bez svoje saglasnosti biti upućeni na radno mesto u posebno odeljenje.

Ministarka pravde Snežana Malović kazala je da usvajanjem izmena i dopuna zakona iz oblasti pravosuđa Srbija želi da otkloni sve sumnje u postupak opšteg izbora.


Извор[уреди]