Opozicija: Novi zakon neće pomoći najugroženijima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. март 2011.
BEOGRAD, 3. marta 2011. (Beta) - Vladajuća koalicija i poslanici Liberalno demokratske partije ocenili su u četvrtak da će predloženi Zakon o socijalnoj zaštiti poboljšati položaj i primanja najsiromašnijih građana, dok je opozicija poručila da je novi zakon deo predizborne kampanje vlasti i da neće pomoći ugroženima.

Opozicija je poručila da zakonska rešenja neće pomoći najugroženijim kategorijama jer su planirana sredstva mala i da je inflacija već "pojela predviđene novčane iznose".

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je poslanicima da zakon predviđa veća novčana davanja za najsiromašnije građane i naveo da je pomoć za radno nesposobnog pojedinca u februaru ove godine bila 6.043 dinara, a da će sada biti 7.251 dinar, dok će samohrani roditelj sa dvoje dece umesto 10.054 primati 12.170 dinara.

Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja i poslanik grupe "Za evropsku Srbiju" Meho Omerović rekao je da u Srbiji 70.000 porodica, odnosno 170.000 ljudi, prima socijalnu pomoć. On je kazao da je za stabilne izvore prihoda za najugroženije građane potrebna "zdrava privreda" i naveo da država nema dovoljno stimulativan privredni ambijent da bi svaki čovek mogao da obezbedi svoju egzistenciju.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenili su da novi zakon nema rešenja koja će adekvatno pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika jer je inflacija već "pojela povećane novčane iznose". Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) naveli su da predloženi zakon "služi kao deo kampanje u predizbornoj godini" i ocenili da nije dovoljno samo doneti zakon ako ne postoje finansijska sredstva za njegovo sprovođenje.


Извор[уреди]