Пређи на садржај

Okončana restauracija hrama Atine Nike

Извор: Викиновости


7. септембар 2010.
ATINA, 7. septembra 2010. (Beta-AP) - Posle skoro deset godina radova, dovršena je restauracija hrama Atine Nike na Akropolju, što je bila druga obnova tog spomenika od 1935.

Vođa projekta Dionizija Mihalopulu kazala je da je svaka kamena ploča vraćena na poziciju koju su pre 2.400 godina odabrale arhitekte zadužene za igradnju hrama. Uklonjen 2001. sa Akropolja kako bi bio restauriran, mali hram izgrađen u jonskom stilu koji je 427. pre nove ere izgradio Kalikrates, nalazi se desno od ulaza u Propileje.

Hram Atine Nike, koji se nalazi na jugoistočnom delu Akropolja, bio je sveto mesto u još u doba mikenske civilizacije, 1400. godine pre nove ere. Oko 565. godine pre nove ere Atinjani su na tom mestu izgradili svetilište posvećeno boginji pobednici Atini Nike koje je uništeno tokom persijske invazije 480. godine pre nove ere. Hram koji se danas može videti najverovatnije je izgrađen u Periklovo doba. Na frizu od mermera, koji se nalazi na gornjem delu hrama, predstavljena je grčka pobeda nad Persijancima u bici na Plateji, 479. godine pre nove ere.


Извор[уреди]