Održano savetovanje ministara kultura i umetnika iz regiona

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Savetovanje na temu „Savremena umetnička produkcija u regionu jugoistočne Evrope“, na kojoj su ministri kulture i umetnici iz zemalja regiona usaglasili predlog akcione platforme koja će u petak biti predstavljena šefovima država na Samitu u Viminacijumu, održano je u četvrtak u Beogradu.

Nakon održane sesije u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, prisutnima se obratio predsednik Srbije Boris Tadić koji je izrazio zadovoljstvo što je ovom prilikom umetnost upotrebljena „na drugačiji i možda malo neobičan način“.

„Predložio bih i da politiku upotrebimo u pozitivnom smislu te reči, a to znači pomirenje među ljudima, bolji život i stvaranje šansi za ljude“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Balkan je prostor na kome su se dešavali sukobi, često i zločini, ali ponekad i velika dostignuća u umetnosti.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković rekao je novinarima da su se na okruglom stolu sastali umetnici i političari, kao i da umetnike koji su prisustvovali skupu, nisu birale države iz kojih dolaze, već umetnička udruženja.

Prema ministrovim rečima, ključna tema susreta bila je pomirenje i savremena umetnost, a učesnici su se složili da država treba da edukuje korisnike umetnosti, ali i da obezbedi uslove i bezbedan rad umetnika.

Ministar kulture Hrvatske Jasen Mesić rekao je da je današnje savetovanje dobra inicijativa i prilika da politčari čuju mišljenje umetnika i njihove probleme.

„Smatram da je dosadašnja saradnja umetnika iz regiona dobra, da ima puno programa i zajedničkih projekata, i mislim da što se tiče umetnika tu problema nema. Potrebno je da država stvori uslove za rad modernih umetnika“, rekao je Mesić.

Na skupu su sa umetnicima iz regiona razgovarali ministri kulture Moldavije, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, kao i predstavnici Albanije i Turske i Saveta Evrope i Uneska.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg