Održano prvo polufinale 55. Pesme Evrovizije (Video)

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

25. мај 2010.


Oslo / Norveška (Vikivesti / Vikipedija / Pesma Evrovizije / Mondo / RTS) Sinoć je u Oslu održano prvo polufinalno veče 55. Pesme Evrovizije na kojoj su se predstavile 17 evropskih država. U finalu takmičenja koje će se održati 29. maja plasirali su se predstavnici Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rusije, Grčke, Portugalije, Belorusija, Srbije, Belgija, Albanija i Islanda.

U Telenor Areni nadomak Osla pred više od 10.000 fanova počeo je 55. po redu izbor za Pesmu Evrovizije. Ovogodišnje muzičko nadmetanje otvorili su predstavnici Moldavije Sunstroke Project i Olia Tira sa pesmom „Run away“. Nakon njih usledio je performans ruskih predstavnika Petera Naliča i prijatelja sa pesmom „Lost and forgotten“.

Estonac Malkolm Linkoln je sa baladom „Siren“ nastupio treći, dok je četvrta bila Slovakinja Kristina sa pesmom „Horehronie“. Njeno predstavljanje podsećao je na Džejmsov Avatar. Kristina i plesači bili su odeveni u kostime sa listovima, a sa plafona visili su kristali koji su podsećali na sveto drvo iz čuvenog filma.

Iako su mnogi očekivali da će Finsku prestavljati numera u har rok fazonu, ovog puta ova država predstavila se sa etno numerom „Tyolki ellaa“ koju su izveli grupa Kuunkuiskaajat. Nakon njih na scenu se pojavila Aiša predstavnica Letonije sa kompozicijom „What for“.

Sedmi po redu bio je srpski predstavnik Milan Stanković sa pesmom Ovo je Balkan a nakon njega Vukašin Brajić iz Bosne i Hercegovine otpevao je „Thunder and lightning“. Marcin Mrozinski iz Poljske predstavio je svoju zemlju otpevavši „Legenda“.

Sam na sceni, sa plavom gitarom nastupio je predstavnik Belgije Tom Dajs sa pesmom koja se baš tako i zove, „Me and my guitar“. Nakon njega Maltu je predstavila Tea Garet sa pesmom „My dream“.

Albanka Julijana Paša je na scenu izasla dvanaesta po redu sa pesmom „It's all about you“ a nakon nje predstavio se i Grk Jorkos Alkajos sa numerom „OPA“, dok je Filipa Asevedo iz Portugala izvela baladu „Há dias assim“.

Makedonija koja se ove godine nije plasirala u finale takmičenja predstavila se pesmom „Jas ja imam silata“ koju su izveli Gjoko Taneski, Bili Zver i Pejčin.

Belorusija je na scenu izasla predposlednja sa baladom „Butterflies“ koju su otpevali pop grupa 3+2 i Robert Vels.

Prvo polufinale zatvorila je predstavnica Islanda Hera Bjork koja je na iznenađenje mnogih na francuskom otpevala „Ja ne sais quoi“.

Извор[уреди]