Održano predavanje o drevnoj kineskoj veštini ćigong

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


31. maj 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - U nedelju, 27. maja 2012. je u galeriji O3one održano kratko predavanje o drevnoj kineskoj metodi poboljšanja i očuvanja zdravlja, poznatoj pod nazivom Ćigong.

Na predavanju su govorili potpredsednik Kineske asocijacije zdravstvenog Ćigonga, Lu Šiming, direktor Instituta Konfučije, prof. dr Radosav Pušić, vanredni profesor Vuhanskog Instituta fizičke kulture, Šjang Hanping, kao i predsednik Ćigong saveza Srbije, Saša Balanesković.

Iako je u Srbiji za sad relativno malo zastupljen, standardizovan zdravstveni Ćigong aktivno se vežba i prenosi u velikom broju zemalja sveta.

Predavanje je otvorio Lu Šiming predstavivši prisutnima metodu Ćigong, koju čini skup više sistema psihofizičkog treninga. On istakao da je Kineska asocijacija zdravstvenog Ćigonga standardizovala nekoliko sistema ove veštine i ispitala efekte treninga na više od 5.500 ispitanika u kliničkim uslovima, kao i da je postavila pravila i uslove takmičenja u cilju popularizacije zdravog načina života u Kini i svetu.

Radosav Pušić govorio je o istorijskom i filozofskom aspektu Ćigonga, dok je profesor Šjang Hanping imao izvanredno predavanje o Ćigongu objasnivši samo značenje reči, dublje filozofske ali i zdravstvene aspekte veština. Nakon toga je demonstrirao Yi Jin Jing zdravstveni ćigong.

Poslednji se prisutnima obratio Saša Balanesković, koji je predstavio aktivnosti Ćigong saveza Srbije i rezultate projekta koji se izvodi sa članovima Udruženja obolelih od reumatoidnih bolesti - ORS, na Institutu za reumatologiju u Beogradu. Projekat su pomogle Erste banka, Abott i mnoge druge kompanije koje su prepoznale značaj redovnog fizičkog vežbanja.

Delegacija ove asocijacije doputovala je u Srbiju kako bi učestvovala na prvom seminaru za stručno usavršavanje članova kluba zdravstvenog Ćigonga. Ćigong savez Srbije biće centar dalje promocije zdravog načina života uz primenu ovih metoda, a planirano je da se preko Saveza, uz saradnju sa Institutom Konfucije i drugim relevantnim organizacijama, odvija komunikacija sa Kineskom asocijacijom zdravstvenog Ćigonga, kao i da se obavlja organizovanje seminara stručnog usavršavanja i druge aktivnosti usmerene ka povećanju broja fizički aktivnih stanovnika Srbije.

Posebno se zahvaljujemo Radosavu Pušiću i Ani iz Instituta Konfucije za predavanje i vrlo kvalitetan prevod predavanja Lu Šiminga i Šjang Hanpinga, Galeriji O3one i Nebojši Babiću, Novaku Saviću za fotografije i svim prijateljima koji su pomagali u organizaciji seminara i događaja.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg