Пређи на садржај

Održan pomen ubijenima u Medačkom džepu

Извор: Викиновости


9. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 16 godina od napada hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića kada je ubijeno 88 ljudi.

Episkop hvostanski Atanasije je podsetio da je zločin koji se desio u Medačkom džepu na današnji dan pre 16 godina bio trenutak u kome je zlo bilo naizgled jače od dobroga, kada je likovalo nad dobrim i vrlinom i kada su mržnja i podlost likovali nad ljubavlju.

"To se dogodilo mnogo puta pa i onoga 9. septembra 1993. u Divoselu, Počitelju i Čitluku, u selima u kojima su naša pravoslavna braća živela 18 meseci pod zaštitom snaga UN koje su im garantovale sigurnost, mir i miran san. I tada je došlo do iznenadnog napada zvaničnih oružanih snaga Hrvatske i mnogi nedužni su pobijeni", kazao je episkop.

Podsetio da je tom prilikom nastradalo 88 Srba među kojima je bilo 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila. Parastosu je prisustvovalo stotinak članova porodica ubijenih u Medačkom džepu. Među njima nije bilo predstavnika vlasti.


Извор[уреди]