Održan Savet za Srbe iz regiona

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u utorak u Beogradu s predstavnicima Srba iz regiona o položaju i pravima Srba i popisu stanovništva koji će se ove godine održati u gotovo svim zemljama u okruženju.

Na sastanku Saveta za odnose sa Srbima u regionu učestvovali su predstavnici srpskih političkih stranaka, nevladinih prganizacija i kulturnih društava iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, tokom sastanka bilo je reči o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredeljenju države Srbije za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Tadić i njegovi sagovornici su ocenili da je neophodno da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Savet za odnose sa Srbima u regionu je osnovan decembra 2009. godine u Beogradu, radi očuvanja njihovog identiteta, a posebno jezika. Savet se stara o saradnji, zaštiti interesa i unapredjivanju odnosa Srbije sa Srbima u regionu.

Članovi Saveta su predsednik Republike koji predsedava Savetom, predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica DJukić-Dejanović, predsednik Vlade Mirko Cvetković i više ministara.


Извор[уреди]