Odobreno izručenje Davidovića Srbiji

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу1. април 2010.
BEOGRAD, Nemačka je odobrila izručenje Gorana Davidovića Srbiji, rekao je u četvrtak agenciji Betaministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nemačka policija uhapsila je Gorana Davidovića (35) iz Novog Sada, poznatijeg kao Firer, početkom februara ove godine. Uhapšen je u Traunštajnu, mestu jugozapadno od Minhena. Interpol Beograd je za Davidovićem raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora od jedne godine na koju je osuđen juna 2008. godine zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

On je krajem 2005. sa grupom pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike. Davidović je uhapšen u aprilu 2009. godine u Italiji, a u junu je pušten na privremenu slobodu do odluke Apelacionog suda o ekstradiciji Srbiji.

Ministarka pravde Snežana Malović je u četvrtak rekla agenciji Beta da će njeno ministarstvo nemačkom Saveznom ministarstvu pravde uputiti molbu za izručenje Davidovića. Ona je dodala da je izručenje traženo od Italije gde je Davidović bio ranije, ali da po tom zahtevu "nije doneta konačna odluka, a on je otišao u Nemačku".


Извор[уреди]