Odnosi Srbije i Crne Gore nedovoljno dinamični

Извор: Викиновости


5. јун 2011.
NOVI SAD, 5. juna 2011. (Beta) - Predsednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da su odnosi Srbije i Crne Gore na uzlaznoj putanji, ali da nedovoljno dinamično napreduju.

"Najvažnije je da uvažimo realnost i da se okrenemo budućnosti i zajedničkim ciljevima u toj budućnosti. Treba shvatiti i prihvatiti da smo sada dve države, prijateljske i susedne, koje su po mnogo čemu upućene na međusobnu saradnju", rekao je DJukanović u za nedeljno izdanje novosadskog Dnevnika.

Dodao je da niko razuman u Crnoj Gori neće zagovarati antisrpski stav, niti da će iko razuman u Crnoj Gori negirati da postoji bliskost između dve države i dva naroda.

Pozdravio je hapšenje i izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu i izrazio uverenje da će to odobrovoljiti sve članice Unije da daju podršku naporima Srbije da napravi sledeći korak na evropskom putu.

Đukanović se založio za dogovor Kosova i Srbije ali se usprotivio idejama o podelama po etničkim linijama, ocenivši da su one "strahovito koštale devedesetih".


Извор[уреди]