Пређи на садржај

Odnos sa dijasporom unaprediti po uzoru na Irsku

Извор: Викиновости


8. август 2010.
BEOGRAD, 8. avgusta 2010. (Beta) - Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je u nedelju da je Srbiji potreban akcioni plan privlačenja investicija kakav ima Irska prema svojoj dijaspori.

"Primena tog (irskog) modela podrazumeva podržavanje povratka obrazovanih ljudi iz dijaspore, građenje poslovnih mreža koje uključuju dijasporu, promovisanje Srbije kao dobre investicione lokacije, kao i reklamiranje srpskih brendova u svetu", ukazao je Srećković u izjavi dostavljenoj medijima.

U tom cilju Ministarstvo je, prema Srećkovićevim rečima, kao prvi korak pripremilo multimedijalni katalog sa ponudom konkretnih mogućnosti za investiranje u Srbiju, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

"Ponuđena su 193 projekta za ulaganja u 67 opština i gradova Srbije. Najviše ponuda je u oblasti turizma - 75, u građevini 68, u sektoru infrastrukture 29 projekata, i poljoprivrede, prehrambene industrije i ekologije 21 projekat", izjavio je ministar.

Srećković je podsetio da danas više Iraca živi izvan Irske zbog čega je ta država razvila poseban odnos sa svojom dijasporom zahvaljujući kojem uspešno prevazilazi ekonomske probleme.

"Vreme je da počnemo da razmišljamo da po sličnom modelu, država dijaspori ponudi vrlo konkretne investicione, profitabilne projekte zasnovane na partnerstvu javnog sektora i vlasnika kapitala naše dijaspore", kazao je ministar i dodao da veruje da bi takav novi pristup, utemeljen na obostranim interesima vrlo brzo dao veoma dobre rezultate.


Извор[уреди]