Odluka u skladu sa zakonom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. август 2009.
Novi Sad-  (Beta) Okružni sud u Novom Sadu saopštio je u sredu da je odluku o ukidanju presude vođi nacističkog Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću po tužbi novinara Dinka Gruhonjića doneo u skladu sa zakonom.

Sud je ukinuo presudu i naložio novo suđenje posle žalbe Davidovića da deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana na latinici.

U saopštenju Okružnog suda navodi se da je Opštinski sud u prvostepenom postupuku u kojem je presuđeno da Davidović Gruhonjiću isplati 500.000 dinara na ime povrede časti, ugleda i prava, prekršio prava tuženog jer je "protivno odredbama zakona odbio zahtev stranke da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo".

Okružni sud je naveo da je Zakonom o parničnom postupku propisano da se on vodi na srpskom jeziku ekavskog ili ijekavskog izgovora i da se u tom postupku koristi ćirilično pismo, a latinično pismo u skladu sa ustavom i zakonom. Sud je naveo da je Statutom grada Novog Sada predviđeno da je u gradu u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo.


Извор[уреди]