Odgovor EK do kraja godine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. мај 2011.
BEOGRAD, 13. maja 2011. (Beta) - Evropska komisija se nije još izjašnjavala o predlogu zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć državama u procesu pristupanja EU a zvaničan odgovor se očekuje do kraja godine, rekao je u petak koordinator za fondove EU u Kancelariji za evropske integracije Ognjen Mirić.

Mirić je rekao za portal EurActiv Srbija (www.euractiv.rs) da se zvaničan odgovor Evropske komisije očekuje za šest ili sedam meseci, pošto se u EU završe konsultacije o narednom finansijskom okviru Unije i bude predstavljen zvaničan predlog o tome krajem godine.

Prema njegovim rečima, "neformalna informacija" bi se mogla očekivati u naredna dva meseca, pošto u junu ili julu bude gotov nacrt finansijskog okvira EU za period posle 2013. godine.

On je rekao da se na nedavnom sastanku predstavnika EU i zemalja Zapadnog Balkana u Zagrebu Evropska komisija nije direktno izjašnjavala o tome da li je predlog prihvaćen ili ne, jer je "sastanak bio više konsultativnog tipa".

Prema njegovim rečima, na sastanku je ukazano da će biti teško uspostaviti mehanizam za ostvarivanje postepenog povećanja pomoći iz postojećih pretpristupnih fondova (IPA), ali su predstavnici EU predložili druge mehanizme koji bi mogli da se iskoriste.


Извор[уреди]