Odbrana Kosova je politika zasnovana na Ustavu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. март 2010.
BEOGRAD, 8. marta 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je u ponedeljak da je zvanična politika vlade da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova čak i ako to bude uslov za nastavak evropskih integracija i dodao da se ta odluka zasniva na Ustavu i deklaracijama i odlukama parlamenta.

U televizijskom duelu na Radio-televiziji Srbije sa liderom Liberalno -demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem, on je rekao da je takav stav više puta izneo u javnosti i da je takva politika dobila i podršku građana na izborima.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je uspela da u prethodnih godinu dana postigne veliki uspeh u odbrani teritorijalne celovitosti, kroz zaustavljanje talasa priznanja Kosova na kojem su insistirale uticajne zemlje, i na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kroz odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i viznu liberalizaciju.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je Kosovo već 11 godina nezavisno od Srbije i priznato od najvećeg broja uticajnih zemalja, zbog čega se taj problem ne može rešiti savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

"Možemo i dalje da se ponašamo autistično i da se i dalje ne pitamo zašto su svi otišli od nas", rekao je Jovanović i optužio spoljnu politiku Srbije da je bila neuspešna u objašnjavanju svojih stavova u regionu zbog čega je većina zemalja po pitanju Kosova na suprotnoj strani od Srbije.


Извор[уреди]