Od ponedeljka primena novog Zakona o javnim nabavkama

Извор: Викиновости

31. mart 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Novi Zakon o javnim nabavkama koji počinje od ponedeljka da se primenjuje, pojačaće kontrolu u tom sektoru, a Uprava za javne nabavke moći će da pokreće prekršajne postupke, najavio je direktor Uprave Predrag Jovanović.

On je agenciji Beta rekao da su ispunjeni svi preduslovi za sprovođenje zakona i da će biti spreman i portal javnih nabavi na kome će biti objavljivani oglasi i za velike i male nabavke.

Prema njegovim rečima, povećane su nadležnosti i Uprave za javne nabavke koja će proveravati planove javnih nabavki i moći će da posmatra da li je došlo do odstupanja planiranog i realizovanog.

"Tu gde je došlo do odstupanja mi ćemo vršiti proveru da li su to opravdana odstupanja ili ne", rekao je Jovanović i dodao da se time pojačava kontrola u postupcima nabavki.

Jovanović je dodao da je Uprava za javne nabavke dobila ovlašćenje da može da pokreće prekršajne postupke, a prvostepeni prekršajni organ biće Komisija za zaštitu prava ponuđača, tako da će ona moći brzo i kompetentno da rešava u prvom stepenu.

"Mislimo da će znatno da se unapredi prekršajno gonjenje, što je do sada bilo sporo i bilo je svega par slučajeva za nekoliko godina", ocenio je Jovanović.

Izvor[уреди]