Od patrijarha se očekuje da crkvu okrene ka Evropi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу25. јануар 2010.
MOSKVA, 25. januara 2010. (Beta) - Novi srpski patrijarh Irinej se u Srbiji smatra čovekom kompromisa, od njega se očekuje da će pomiriti dve grupe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) - reformista i radikala, i crkvu okrenuti prema Evropi, piše u ponedeljak moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da su glavni pretendenti na mesto patrijarha bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit bački Irinej, koji se smatraju liderima dve struje u crkvi.

Komersant navodi da je mitropolit Amfilohije poznat po svojoj krajnje oštroj poziciji prema Crnogorskoj crkvi i po tome da nije uspeo da uspostavi normalne odnose sa rukovodstvom Crne Gore. U Srbiji ga pamte, kako se navodi, po krajnje neprijatnim izjavama o ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

List Nezavisimaja gazeta preneo je izjavu saradnika Instituta za slovenske narode Ruske akademije nauka, Georgija Engelgardta, da Moskovska patrijaršija pokazuje izvestan oprez prema novom patrijarhu, očekujući njegove dalje korake. On je dodao da je moguće da je Moskva računala na kandidaturu mitropolita Amfilohija, poznatog ruskoj crkvi.


Извор[уреди]