Od nedelje letnje računanje vremena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу26. март 2010.
BEOGRAD, 26. marta 2010. (Beta) - Letnje računanje vremena u Evropi počinje u nedelju 28. marta u 2.00 posle ponoći. Časovnike tada treba pomeriti jedan sat napred, na 3.00.

Letnje računanje vremena u Evropi će trajati do 31. oktobra.

U Srbiji je letnje računanje vremena prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre četiri godine je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, kako bi se uštedela energija, time što će se period dnevnog svetla sa sitnih jutarnjih sati "premestiti" na veče.

U SAD i Kanadi ono je ove godine počelo dve sedmice ranije nego u Evropi, 14. marta, u Meksiku počinje 4. aprila, dok je najveće "šarenilo" u azijskim zemljama - u Iranu počinje 22. marta, Jordanu, Siriji, Izraelu i palestinskim teritorijama 26. marta, u Libanu, Azerbejdžanu i Jermeniji u isto vreme kad i u Evropi, u Bangladešu 31. marta a u Pakistanu 15. aprila. Na južnoj polulopti tokom marta i aprila završava se letnje računanje vremena.


Извор[уреди]