Пређи на садржај

Od jeseni nova nastava iz intelektualne svojine na svim fakultetima u Vojvodini

Извор: Викиновости


18. maj 2012.
Novi Sad/ Srbija (PRObjave) - Povodom uvođenja nove nastave iz intelektualne svojine na svim državnim fakultetima u Vojvodini, kao i celoj Srbiji, danas je u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan skup na temu "Obrazovanje iz intelektualne svojine na univerzitetima u Srbiji". Skup u Novom Sadu predstavlja deo četvorodnevnog karavanskog nacionalnog skupa koji je trajao od 14. do 17. maja, u četiri grada u Srbiji (Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu).

Seminar je održan u okviru nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", u vrednosti od 2.2 miliona EUR, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

"Kada govorimo danas o razvoju društva zasnovanog na znanju, svakako je neizostavna tema i sve važnija oblast kod nas razvoj institucije intelektualne svojine i njena zaštita. Postoje jasni pokazatelji da je upravo zaštita prava intelektualne svojine od suštinske važnosti za ekonomski i društveni razvoj, jer se značajan izvor nove vrednosti u razvijenim društvima krije upravo u neopipljivim dobrima – znanju i intelektualnoj svojini", rekao je povodom skupa rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković.

Skup su organizovali Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije u saradnji sa Evropskom patnentnom akademijom, koja je deo Evropskog Zavoda za patente (EPO) koji se bavi edukacijom. Cilj skupa je da se utiče na podizanje nivoa svesti pripadnika akademske zajednice u celoj zemlji o značaju patenata za razvoj privrede i celokupnog našeg društva. Skup je, pre svega, bio namenjen profesorima, dekanima i stručnim saradnicima svih fakulteta, ali će predstavljeno najviše koristiti onima koji izučavaju prirodne nauke, inženjerstvo, pravo, medicinu ili biznis administraciju.

Извор

[уреди]