Od javnosti sakriveni delovi dogovora sa Prištinom

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


19. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je od javnosti sakriven deo dogovora sa Prištinom u Briselu i da „tim, naizgled bezazlenim rešenjima“ Beograd i sam „privodi kraju nezavisnost Kosova“.

„Sakriveno je, recimo, da na skupovima ispred Albanaca može da stoji samo natpis Kosovo sa zvezdicom, bez fusnote. Obmana je i da Srbi na Severu KiM ne moraju da uzimaju registarske tablice, a uslov za to je da se upišu kao državljani Kosova. Postoje i nedoumice oko integrisanog upravljanja prelazima“, naveo je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti od četvrtka.

„Kad budemo pregovarali o statusu i suočimo se sa gomilom dokumenata, po kojima je to praktično država, šta cemo da radimo? Ne znam koliko su ozbiljno vođeni pregovori do sada i kome danas glavni pregovarač zapravo odgovara...Čini mi se da je mnogo toga rađeno u žurbi, kad je trebalo dobiti status kandidata. I to sve da bi jedna stranka stekla dobre pozicije za izbore. Olako se prešlo preko toga da ono što su mislili da je dobro za Srbiju, u stvari - nije napisano“.

On je najavio da čim se formira vlada, okupiti sve koji nešto znače u Srbiji kako bi se našla jedna platforma za dijalog o Kosovu, kao i da će će insistirati da se u predstojeće političke pregovore o pokrajini osim EU uključe i Ujedinjene nacije.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg