Od Bramercove ocene zavisi ishod priče sa Hagom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. фебруар 2011.
LJUBLJANA, 21. februara 2011. (Beta) - Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da će se priča o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom loše završiti ukoliko glavni tužilac Serž Bramerc uskoro ne promeni ocenu o nepotpunoj saradnji Beograda.

"Beograd dobro zna da će se priča loše i brzo završiti ukoliko glavni tužilac Serž Bramerc uskoro ne promeni ocenu o nepotpunoj saradnji sa haškim sudom", piše Kacin u tekstu objavljenom u listu Delo.

U analizi političke situacije u Srbiji i njenog približavanja EU Kacin navodi da u Srbiji "brzo raste nezadovoljstvo zbog teških socijalnih prilika, nezaposlenosti, starenja stanovništva i besperspektivnosti", ali dodaje da "u ovom trenutku nikome ne bi odgovarali nemiri, jer ljudi očekuju rešenja, a ne dodatne komplikacije".

Razmatrajući rešavanje pojedinih problema Srbije u približavanju EU Kacin kaže da "u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na regionalnom planu Srbija bolje sarađuje i postiže uspehe", ali da su ti uspesi kod kuće "manji". "Tajkunske veze su jake, neposredne, sežu valjda u same političke vrhove", kaže evropski poslanik.

"Isključivo razrešenja i smene više neće biti dovoljni. Potrebni su sudsko procesuiranje i uspostavljanje delovanja pravne države; to će biti primer i opomena za druge u državi", ocenjuje Kacin i dodaje da "Srbija nema druge mogućnosti osim članstva u EU".


Извор[уреди]