Пређи на садржај

Obradović: Država mora da izađe iz medija

Извор: Викиновости

13. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Medijska udruženja najavila su u četvrtak da će insistirati na povlačenju države iz vlasništva u medijima, poput državne novinske agencije Tanjug, zbog njihovog povlašćenog položaja na tržištu.

„Vlada rebalansom budžeta jasno mogla da pokaže da je iskrena u nameri da se povuče iz vlasništva u medijima i da promeni praksu direktnog budžetskog finansiranja Tanjuga, ali to nije urađeno“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović na konferenciji Medijske koalicije u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Obradović je upozorio i da je Nacrtom zakona o javnom informisanju, koji je sačinila prethodna Vlada, predvidjeno da država može osnivati javne servise u oblasti informisanja, što znači da država "predvidja budući status novinske agencije Tanjug".

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić rekao je da se Tanjug finansira direktno iz budžeta, dok istovremeno postoje i dve privatne agencije, Fonet i Beta, koje su preživele devedesete godine i koje od promena 2000. godine čekaju jednake uslove na tržištu.

„Ni 12 godina posle promena to nije urađeno. Vlada na netransparentan način i privilegovano finansira medije u kojima je vlasnik ili suvlasnik“, rekao je Jeremić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ukazao je na problem političkog uticaja nacionalnih saveta nacionalnih manjina na medije čiji su osnivači i istakao da su ti mediji postali partijska glasila, a kao primer je naveo Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i listove „Mađar So“ i „Het nap“, koji apsolutno favorizuju SVM. „Slika je prilično tužna i situacija je neodrživa. Potrebne su hitne izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina“, rekao je Gruhonjić.

Izvor

[уреди]