Oblak vulkanske prašine možda i nad Srbijom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
BEOGRAD, 16. aprila 2010. (Beta) - Komitet za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore saopštio je u petak da postoji mogućnost da oblak vulkanske prašine, sa severa, i pravca Mađarske, u kasnim večernjim satima uđe u prostor nadležnosti te institucije.

Informacija o takvom pravcu širenje dobijena je na osnovu prognoze kretanja vulkanskog pepela, koji izdaje Centar za praćenje vulkanskih aktivnosti iz Londona, navodi se u saopštenju izdatom nakon vanredne sednice Komiteta.

Kako je istaknuto, ukoliko se vulkanski pepeo bude širio u predviđenom pravcu, Agencija za kontrolu letenja će postupiti po propisanim procedurama u cilju održavanja bezbednog vazdušnog saobraćaja i ukoliko to bude potrebno, zatvoriti vazdušni prostor, o čemu će javnost odmah biti obaveštena.

Povodom zastoja u vazdušnom saobraćaju izazvanog oblakom vulkanskog pepela, koji je u sredu izbacio vulkan na Islandu, Komitet je naveo da je u 15.30 prostor u njegovoj nadležnosti (Srbija, Crna Gora, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine i deo međunarodnih voda Južnog jadrana) bio otvoren i bezbedan za vazdušni saobraćaj. Vazdušni saobraćaj se odvija smanjenim intezitetom, jer je veliki broj letova ka zapadnoj i severnoj Evropi otkazan.


Извор[уреди]