Objavljene hiljade tajnih ratnih dokumenata

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. јул 2010.

Vašington / SAD (Glas Amerike) Američki i pakistanski zvaničnici osuđuju objavljivanje dokumenata za koje se navodi da su tajni američki vojni dosijei o avganistanskom ratu. Vebsajt WikiLeaks je juče postavio desetine hiljada dokumenata i saopštio da ima još 15 hiljada koje će objaviti kada „to dozvoli bezbednosna situacija u Avganistanu“.

Navodi se da su dosijei iz perioda od januara 2004. do decembra 2009. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džems Džons, izdao je saopštenje u kojem kaže da je objavljivanje tih dokumenata „neodgovorno“, ističući da ono ne samo da dovodi u opasnost život Amerikanaca i njihovih partnera, nego ugrožava i nacionalnu bezbednost.

Dokumenti koji su „procurili“ u javnost navodno obuhvataju detaljne podatke o akcijama tajanstvene američke jedinice za specijalne operacije protiv – kako američki zvaničnici kažu – „visoko vrednih“ pobunjenika i terorističkih ciljeva. Navodi se da je rezultat nekih od tih akcija bilo nenamerno ubijanje avganistanskih civila. Takođe su uključena dokumenta u kojima se navodno opisuje američko strahovanje da pakistanska obaveštajna služba pomaže avganistanskim pobunjenicima.

Džons je rekao da vebsajt WikiLeaks nije pokušao da stupi u kontakt sa američkom vladom, koja je o svemu tome saznala od medijskih organizacija. Te organizacije su list „Njujork tajms“, londonski „Gardijan“ i nemački nedeljnik „Der špigl“. Pakistanski ambasador u Sjedinjenim Državama, Husain Hakani, tvrdi da je njegova zemlja u potpunosti predana borbi protiv islamskih buntovnika. On kaže da objavljeni dokumenti ne odslikavaju sadašnje stanje na terenu. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džons je zapazio da je bivši američki predsednik Džordž Buš bio na položaju tokom najvećeg dela perioda od januara 2004. do decembra 2009.

Džons je ukazao da je 1. decembra 2009, predsednik Barak Obama obelodanio novu strategiju sa znatnim povećanjem sredstava za Avganistan i usredsređenjem na skrovišta Al-kaide i Talibana. On je objasnio da je strategija izmenjena upravo zbog ozbiljne situacije koja se pogoršavala nekoliko godina. Osnivač vebsajta WikiLeak, Džulijan Esendži, uporedio je objavljena dokumenta sa takozvanim Pentagonskim hartijama, izveštajem o Vijetnamskom ratu koji je bio vrhunska tajna, koji je poručio tadašnji sekretar za odbranu Robert Maknamara. Izveštaj koji je najpre objavljen u „Njujork tajmsu“, pomogao je da se preokrene javno mnjenje o Vijetnamskom ratu. WikiLeaks je u aprilu postavio video snimak helikopterskog napada u Iraku iz 2007, u kojem su ubijeni irački novinar i njegov vozač. Američka vojska je optužila 22-ogodišnjeg armijskog specijalca Bredlija Meninga, da je omogućio da taj video „procuri“ i stigne na vebsajt. On je pritvoren u junu, pošto se navodno hvalisao o tome bivšem hakeru, tokom njihovog razgovora preko interneta.

U međuvremenu, britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg, je na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu izrazio nadu da objavljivanje dokumenata neće štetiti naporima međunarodne zajednice u Avganistanu i "zatrovati" atmisferu u toj zemlji. Šef nemačke diplomatije, Gvido Vestervele, rekao je da bi nove informacije koje sadrže "procurela" dokumenta trebalo proveriti.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je da je sve što ukazuje na povećanje broja civilnih žrtava loše za kampanju i da se mora staviti pod kontrolu. "Svi moraju da ulože maksimalne napore da bi se apsolutno izbegle civilne žrtve", rekao je Fratini.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg