Objavljen nedovršen roman Vladimira Nabokova

Извор: Викиновости


17. новембар 2009.
Njujork-  (Beta-AFP) Novi, nedovršen roman Vladimira Nabokova "The Original of Laura", objavljen je u utorak istovremeno u Londonu i Njujorku, 32 godine posle smrti njegovog autora.

Sin ruskog književnika preminulog 1977, 75-godišnji Dmitri Nabokov dugo je oklevao pre nego što je roman poverio literarnom agentu Endruu Vajliju, koji je izdavačka prava 2008. predao izdavačkoj kući Knopf/Rendom haus u SAD, odnosno Pengvin u Velikoj Britaniji. Objavljivanje rukopisa, čije je uništavanje Nabokov zatražio pred smrt, bilo je predmet žučnih debata na brojnim konferencijama i u člancima posvećenim jednom od najvećih pisaca 20. veka.

"To je priča o čoveku koji je izgubio ćerku i u drugoj 12-godišnjoj devojčici vidi ne predmet seksualne želje, već neku vrstu zamene za svoju ćerku", kazao je Frans presu biograf autora "Lolite" Brajan Bojd. Originalan rukopis romana "The Original of Laura", 138 stranica kartonskog papira koje se čuvaju u šefu banke u švajcarskom gradu Montreu, u kojem je Nabokov umro i u kojem njegov sin živi, biće prodat na Kristijevoj aukciji čiji datum još nije utvrđen.


Извор[уреди]