Obezbediti uslove za povratak raseljenih

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јун 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je u utorak na sastanku sa izvestiocem Saveta Evrope Bjornom fon Sidovim da od međunarodne zajednice očekuje intenzivniji rad na stvaranju uslova za povratak raseljenih sa Kosova, saopštilo to ministarstvo.

Bogdanović je upoznao Fon Sidova koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sa uslovima života i kršenjima ljudskih prava srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu. Ministar je, kako se dodaje u saopštenju, posebno podvukao problem interno raseljenih lica sa Kosova i problem njihovog povratka, dodajući da je nedostatak sigurnosti i bezbednog okruženja osnovna prepreka pravom povratku.

Bogdanović je ukazao da "od međunarodne zajednice očekuje intenzivniji rad na stvaranju uslova za povratak i poštovanje ljudskih prava i sloboda, pre svega prava na život, prava na slobodu i sigurnost kretanja, prava na rad i prava na zaštitu imovine", piše dalje u saopštenju. Ministar Bogdanović je rekao i da je sprečavanje ulaska zvaničnika Vlade Srbije na Kosovo "veoma nepovoljan signal" koji šalje "izuzetno lošu i obeshrabrujuću" poruku povratnicima.


Извор[уреди]