Obezbeđen novac za opremanje roditeljske kuće na Senjaku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. novembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Više od milion dinara pristiglo je u poslednjih deset dana u akciji koju je pokrenula "Politika" za prikupljanje donacija namenjenih opremanju privremene roditeljske kuće na beogradskom Senjaku. Zahvaljujući ovom novcu u narednim danima kupiće se neophodne stvari, pregradiće se i okrečiće stanovi koje je opština Savski venac privremeno ustupila Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (Nurdor) za otvaranje roditeljske kuće i do kraja novembra prvi stanari, mališani oboleli od raka koji sa roditeljima dolaze iz unutrašnjosti Srbije u Beograd na lečenje, moći će da se usele. U stanovima, ukupne površine od oko 230 kvadratnih metara privremeni boravak će istovremeno imati šest porodica, a na listi čekanja u Nurdoru na smeštaj u roditeljsku kuću trenutno čeka 15 porodica.

– U ime Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka želim da izrazim iskrenu zahvalnost svim donatorima i ljudima dobre volje koji su se odazvali našem apelu za pomoć i priključili našoj zajedničkoj akciji opremanja roditeljske kuće na Senjaku. Uspešan ishod ove akcije pokazuje da ima plemenitih ljudi koji imaju sluha za potrebe drugih, koji su u nevolji – kaže Žana Korolija, član Upravnog odbora Nurdora.

Filantropiju kod nas je u začetku omela teška ekonomska kriza, što je, kako objašnjava naša sagovornica, samo još više produbilo potrebe dece i njihovih porodica, za čija se prava bori Nurdor.

– Posebno želim da zahvalim dnevnom listu "Politika" na inicijativi za pokretanje ove akcije koja je umnogome doprinela da brzo i efikasno nabavimo sve što je potrebno za sređivanje i opremanje ova dva stana. Sa donacijama pristiglim do juče, zvanično možemo objaviti da je akcija opremanja roditeljske kuće na Senjaku uspešno sprovedena i da smo nabavili sve neophodno da se mališani i njihove porodice mogu osećati prijatno u privremenom domu – objašnjava Žana Korolija.

Predsednik opštine Savski venac Tomislav Đorđević, koja je dala na privremeno korišćenje pomenute stanove Nurdoru za otvaranje roditeljske kuće, kaže za "Politiku" da će mališani imati privremeni dom sve dok se stanovi ne prodaju, a onda će dobijeni novac biti utrošen za obnovu Doktorove kule, zgrade u Kliničkom centru Srbije, čiji će jedan deo postati trajna roditeljska kuća.

– Hvala što ste podržali akciju zahvaljujući kojoj će bolesna deca brzo dobiti smeštaj. Cilj nam je da roditeljska kuća bude što bliže bolnicama u kojima se mališani leče, jer svetska iskustva pokazuju da se procenat izlečenja povećava i smeštajem obolelih u blizini bolnica, zbog čega deca, ionako slabog imuniteta, nisu izložena dodatnom izlaganju virusima, a posebno je važan i psihološki efekat – ambijent sličan porodičnom domu. Zbog toga ćemo čim nam prilike dozvole početi obnovu Doktorove kule – kaže Đorđević. Sve stvari kupljene u akciji "Politike" iskoristiće se za opremanje Doktorove kule kada ona konačno postane trajna roditeljska kuća.

Zahvalnost svima koji su podržali akciju

Tokom akcije "Politike" prikupljena je pomoć Nurdoru vredna 1.205.000 dinara, u novcu i nameštaju. Akciju su podržali "Porše SCG", grad Leskovac, restoran "Šešir moj", E-kapija, CTC-UNIT, RH zavod "Ivanjica", "Telekom" i "Adinol maziva d.o.o.". Redakcija "Politike" im zahvaljuje, kao i čitaocima koji su poklonili nameštaj ili su uplaćivali novac za ovu namenu.

"Porše SCG" donirao 500.000 dinara

Nurdoru je juče uplaćena još jedna velika donacija, ovog puta od kompanije "Porše SCG", u vrednosti od 500.000 dinara i ovaj novac biće iskorišćen za kupovinu neophodnog nameštaja za opremanje roditeljske kuće. "Nadamo se da ćemo donacijom pomoći deci koja se leče od raka i njihovim porodicama, i da ćemo im, koliko-toliko, olakšati oporavak i učiniti funkcionalnim prostor u kojem borave tokom lečenja", kaže Manolito Vujičić, generalni direktor kompanije "Porše SCG".

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg