Obeleženo sećanje na 6. april u Narodnoj biblioteci

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. април 2011.
BEOGRAD, 6. aprila 2011. (Beta) - U Narodnoj biblioteci Srbije u sredu su javnosti predstavljene knjige izdavača Gece Kona (1873-1941), zaplenjene tokom Drugog svetskog rata, koje je toj ustanovi nedavno vratila Univerzitetska biblioteka "Albertina" iz Lajpciga.

Svečanosti su prisustvovali ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i direktor lajpciške biblioteke Ulrih Johan Šnajder. Ovim je obeleženo sećanje na 6. april 1941. godine, kada je u nemačkom bombardovanju uništena zgrada Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Ambasador Volfram Mas rekao je na svečanosti da je 6. april 1941. "dan sećanja na najmračnije poglavlje u istoriji srpsko-nemačkih odnosa". Podsećajući na misao filozofa Maksa Vebera da je nacija zajednica koja ima zajedničke uspomene nemački ambasador je istakao da ko jednom narodu oduzme knjige oduzeo mu je i pamćenje.

Direktor lajpciške biblioteke Ulrih Johan Šnajder je upravniku srpske nacionalne biblioteke Sretenu Ugričiću simbolično uručio jednu od knjiga iz kolekcije Gece Kona konstatujući sa žaljenjem da se knjige ne mogu vratiti naslednicima izdavača, pošto ih više nema.


Извор[уреди]