Obeležena 621. godišnjica boja na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. јун 2010.
KRUŠEVAC, 28. juna 2010. (Beta) - Godišnjica bitke na Kosovu obeležena je u ponedeljak kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu gde su položeni venci i odate državne počasti srpskoj vojsci koja se 1389. godine suprotstavila Turcima.

Vence, povodom 621. godišnjice Kosovske bitke, položili su državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Negovan Stanković, predstavnici Vojske Srbije, Rasinskog okruga, Grada Kruševca, bratskih opština iz drugih zemalja, kao i nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Nakon polaganja cveća, prisutni su minutom ćutanja odali poštu kosovskim junacima, a ceremonija je završena državnom himnom koju je otpevao crkveni hor "Sveti knez Lazar".

Na otvaranju ceremonije rečeno je da Kosovski boj, uprkos tragičnim posledicama, ostaje trajno zabeležen u kolektivnom sećanju Srba kao presudni vojni sukob koji je označio postepeni kraj srpske srednjovekovne državnosti. U javnosti su se pred proslavu u Kruševcu pojavile kritike na račun Vlade Srbije da je državnu proslavu Kosovske bitke izmestila sa Kosova u Kruševac.


Извор[уреди]