Obeležen Evropski dan donacije organa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. октобар 2010.
BEOGRAD, 16. oktobra 2010. (Beta) - Evropski dan donacije organa obeležava se u subotu, a Srbija ga je dočekala uz oko 47.000 vlasnika donatorskih kartica.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da broj vlasnika donatorskih kartica i obavljenih transplatacija rastu iz godine u godinu. "Povećali smo broj donacija. U 2008. samo 10, u 2009. više od 25, a u 2010. broj od 20 premašen je već za prvih šest meseci", kazao je Milosavljević novinarima.

On je rekao da Srbija treba da ima između 70 i 80 obavljenih donacija godišnje, kako bi u potpunosti mogla da računa na međunarodnu pomoć i podršku. Cilj je da građani Srbije kojima su potrebni organi budu na jedinstvenoj evropskoj listi za transplantacije organa.

Evropski dan donacije organa u Beogradu je obeležen simboličnom šetnjom od Gradske biblioteke u Knez Mihailovoj ulici do Trga Republike, a pod sloganom "Produži živo". Jedan od učesnika šetnje bio je i dvadestetdvogodišnji Marko Teodorović kojem je pre dve godine presađeno srce u Hjustonu.


Извор[уреди]