Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. јануар 2011.
BEOGRAD, 27. januara 2011. (Beta) - Polaganjem venaca i odavanjem pošte žrtvama, u četvrtak je na centralnoj državnoj ceremoniji kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Vence na spomenik položili su ispred Vlade Srbije ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predstavnici ambasade Izraela, Nemačke i Holandije, Saveza jevrejskih zajednica Srbije i Skupštine grada Beograda.

Ceremoniji su prisustvovali preživeli zatočenici logora smtri u Drugom svetskom ratu i potomci žrtava.

Ministar Rasim Ljajić kazao je da je godišnjica oslobođenja najvećeg logora smrti Aušvica prilika da svi, kao gradjni demokratske Srbije, pošaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti da se strahote holokausta ikada ponove. "Da naše potomke odgajamo u duhu nenasilja, razumevanja, rodoljublja, poštovanja različitosti, zajedničkog života i saradnje", kazao je Ljajić i dodao da Vlada Srbije saoseća sa žrtvama i stradanjem šest miliona Jevreja koji su ubijeni tokom Drugog svetskog rata.

Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta ustanovljeno je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, jer su na taj dan 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji nacistički logor smrti u porobljenoj Evropi - Aušvic.


Извор[уреди]