Obavezni smo da se borimo protiv ideologije mrznje

Извор: Викиновости


2. октобар 2010.
BEOGRAD, 2. oktobra 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da je obaveza svih građana Srbije prema žrtvama stradalim u Jajincima u Drugom svetskom ratu da se bore protiv fašizma i ideologije mržnje, zla i nasilja.

Cvetković je u Spomen-parku Jajinci, na komemoraciji posvećenoj očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na tom mestu, kazao da je taj zločin velika istorijska opomena i obaveza svih nas da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja.

"Civilizovanom društvu su neprihvatljivi bilo kakvi zločini. Savremena društva ne smeju dopustiti da zločini nestaju u zaboravu i ne sme se ponoviti da nasilju budu izloženi oni koji su drugačiji ili drugačije misle. Ne postoji nacionalni interes kojim se može opravdati bilo koji zločin. Najviši cilj je da se zaštiti život čoveka i njegovo pravo na slobodu i demokratiju", istakao je premijer.

Demokratska Srbija privržena civilizacijskim standardima čini sve da spreči svaku vrstu etničkih i rasnih diskriminacija, dodao je on.

"Izabrali smo put mira i pomirenja, jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina za brži prosperitet za saradnju i izgradjnu zajedničke budućnosti na Balkanu. Put ka pomirenju nikad nije ni dug ni težak ukoliko iskreno želimo da se u buduće zločini nikad ne ponove", poručio je Cvetković.


Извор[уреди]